meer leren

image

Over drie weken ga ik weer starten met een yoga-opleiding. Deze keer een opleiding rondom deugden. Dit zijn positieve eigenschappen die iedereen bezit, zoals bijvoorbeeld respect, geduld en eerlijkheid. In deze opleiding ga ik leren hoe ik uitgebreide yogalessen kan maken rondom deze woorden. Inmiddels ben ik in de derde week van de voorbereiding, wat betekent dat ik elke week bezig ben met opdrachten naar aanleiding van de deugd die centraal staat. De afgelopen weken waren dat openheid en onthechting en deze week is het mededogen. Ik vind het heel leerzaam en verhelderend om te kijken welke plaats deze deugden in mijn leven innemen.

Zo werd het me in de eerste week weer extra duidelijk hoe mijn openheid op andere mensen over komt. Van nature praat ik al graag en ik stel me, sinds ik zelf goed ik mijn vel zit, bewust open voor iedereen. Als ik een klik heb met iemand of we zijn op dezelfde “golflengte” afgesteld, dan kan er wat mij betreft heel snel een open en diepgaand gesprek ontstaan. In gesprek met een oude bekende zag ik bij haar de tranen in haar ogen komen toen ik vertelde over hoe ik op het punt gekomen ben waar ik nu sta. Ik ben daar heel eerlijk en open in, maak niets mooier of minder mooi dan het was. De donkere periodes die ik heb doorgemaakt waren loodzwaar, maar daarnaast wel ongelofelijk leerzaam. Het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben en zonder die ervaringen was ik nu waarschijnlijk nog steeds zoekende naar mezelf. Ik merk ook dat open zijn, openheid geeft. Als je jezelf open opstelt, als je eerlijk en open verteld over jezelf maar ook vragen stelt aan de ander, zal hij of zij ook sneller iets meer over zichzelf vertellen en daar komen vaak heel mooie gesprekken uit voort.

Ik krijg ook wel eens de vraag of ik niet bang ben dat andere mensen me beoordelen op die moeilijke momenten in mijn leven.
Ik ben daar echter alles behalve bang voor. Als er al mensen zijn die dat doen, dan zijn dat duidelijk mensen die niet bij mij passen en waar ik waarschijnlijk ook helemaal niets mee kan in mijn leven. Wat zij denken is prima, maar ik leef mijn leven op een manier die goed voelt voor mij, daar ga ik me niet in laten beperken. En hoeveel mensen zijn er eigenlijk niet, van wie je eigenlijk wel weet dat zij ook moeilijke of mindere periodes in hun leven meemaken, maar die zich er voor schamen of niks vertellen omdat ze bang zijn voor de reactie van anderen. Hoe jammer is dat! We zijn er om elkaar te helpen, juist ook als het wat minder gaat. Stel je open voor elkaar, luister, vraag en vertel. Van elkaars ervaringen is zo veel te leren.

image

Het tweede onderwerp, onthechten, vond ik ook een hele leuke. Ik was in het verleden een behoorlijke hamsteraar, vooral van kleding kon ik slecht afstand doen. Met logisch gevolg dat mijn kasten, door jaren verzamelen, inmiddels uitpuilden. Stapels kleding van verschillende seizoenen en in verschillende maten ( ik heb heel wat af-ge-jojo’t de laatste jaren) lagen me ongebruikt aan te staren. Ik las in de week van onthechting “toevallig” ook een artikel over ont-spullen, waarin stond dat het heel erg zou helpen als je bij ieder kledingstuk even de tijd zou nemen om er naar te kijken of het aan te trekken. En dan bewust na te denken en te voelen of je er blij van wordt of niet. Als het antwoord “nee” is dan zou je het kleding stuk weg moeten doen. Weggooien of weggeven, net waar jij je goed bij voelt. Zondag ben ik begonnen en oh, wat was dat heerlijk. Een wasmand vol met oude shirts met gaatjes, leggings met vlekjes of lubberende truien; ik doe ze allemaal weg! Het klinkt misschien raar, maar die ruime kast geeft ook zo enorm veel ruimte in mijn hoofd.

De deugd van deze week is mededogen. Mededogen voor een andere maar ook voor jezelf. Niet oordelen over anderen en niet oordelen over jezelf. Een uitdaging, maar wel een hele mooie. Daarover binnenkort meer!

Veel liefs,

Tessa

Geef een reactie